Cine sunt domnișoarele de onoare

grup-nunta-domnisoare-onoare

Tradiția domnișoarelor de onoare s-a schimbat la nunțile românești în ultimii ani, fiind adoptat stilul american. Atât în România, cât și în alte state din Europa, grupul domnișoarelor de onoare era format din fete adolescente, sau mai mici. Printre responsabilitățile lor se numărau ținutul lumânarilor pâna la biserică, împărțirea cocardelor, aruncatul petalelor de flori, sau ținutul trenei.

Pe modelul nunților moderne, acest rol poate fi încă completat de “fetele de flori”, titlul de domnișoare de onoare revenind tinerelor singure, cu o vârstă potrivită de măritat. Rolul lor este să ajute activ mireasa atât la organizarea nunții, cât și în seara evenimentului.

Dacă la începuturi grupul domnișoarelor era format din toate fetele de la nuntă care se încadrau în categoria de vârsta și statut, astăzi numărul lor variază. Mireasa decide câte persoane să includă, atât în funcție de mărimea evenimentului, cât și de prietenele ei apropiate.

Originea acestui grup de nuntași variază în funcție de regiune. Însemnările biblice menționează că domnișoarele erau chiar fete de case (după cum sugerează și englezescul maid), a căror responsabilitate era să aibă grijă de mireasă. În Orientul Îndepărtat, mai multe fete erau îmbrăcate aproape la fel de atrăgător precum mireasă (o cutumă păstrată până în zilele noastre), astfel încât să protejeze identitatea miresei în cazul unui atac. În Europa Evului Mediu, domnișoarele și cavalerii îi însoțeau pe miri în dormitorul nupțial pentru confirmarea virginității miresei. În perioada Victoriană, domnișoarele mergeau către altar alături de mireasă, împrăștiind ierburi aromatice si usturoi, care să alunge duhurile rele.

Din fericire, lucrurile au evoluat în zilele noastre. Buchetele domnișoarelor sunt cu siguranțe mai bine mirositoare decât usturoiul. Singurul aspect păstrat este grija domnișoarelor de onoare pentru mireasa, iar motivele de stres sunt de cele mai multe ori lipsite de pericole.

Deși în limba română nu se poate face această distincție, grupul domnișoarelor de onoare este împărțit între bridesmaids și maid of honor (domnișoara principală). Cea din urmă ar trebui să o cunoască cel mai bine pe mireasă, fiind fie sora acesteia, fie prietena cea mai bună. Aceasta este responsabilă îndeaproape cu organizarea nunții, se ocupă de organizarea petrecerii de burlăcițe, și împarte sarcinile de la nuntă către celelalte domnișoare. Rareori se întâmplă în România, dar în Statele Unite ale Americii, domnișoara principală (maid of honor) alături de cavalerul principal (best man) sunt martori la cununia civilă.

Așadar, rolul domnișoarelor de onoare poate varia în funcție de cum își pregătește mireasa nunta. Un lucru rămâne sigur: ele sunt acolo să contribuie la ziua specială a miresei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.